At rejse er at leve.

Tirpitz; museumsbesøg.

Idag var det tid til at besøge Tirpitz, som er placeret i Blåvand. Cirka 30 minutters kørsel fra Esbjerg. Det er blevet kåret til ‘Danmarks bedste tema museum 2017’ af DanCenter.dk og Danland.dk.

Det er en mørk, lidt våd torsdag, i det vestjyske. Det startede med snefnug til morgen, nu er det mere bare mørkt. Men tilgengæld er der ingen vind, og det er stort!
Kl. 11 kom bedstemor og samlede mig op. Mens jeg er i Esbjerg bor jeg ved mine forældre, som er flyttet i lejlighed inde i byen, lige før jeg rejste mod CLS. Fra et hus i Hjerting, hvor vi har boet i næsten 26 år – til en lejlighed i byen, med udsigt over havnen og Fanø.
Derefter kørte vi forbi for at hente Martin, min lillebror.

Tirpitz museum

Skiltningen på vej derud er så man skal være opmærksom hele vejen, når man rammer Blåvand. Derfra igennem Ho og forbi Ho feriecenter, og pludseligt er man der. En lille parkeringsplads med en kæmpe bygning bag. Eller rettere en kæmpe bunker, hvor der bagved gemmer sig de flotteste arkitekturiske bygninger, hvor hovedindgangen er.
Når man træder ind af døren kommer man ind til et smilende og positivt personale, som glædeligt guider dig igang. Klar til at dykke under sandet og opdage den skjulte Vestkyst.

Hvad du kan opleve.
Der er rig mulighed for at nørde rundt blandt historierne på de faste udstillinger. Både om bunkere og kærlighed under krigen, om Vestkysten og kampen på havet, de gemte skatte i havet. Samt Tirpitz bunkeren.

Tirpitz bunkeren

Bunkeren var noget af det som gjorde mest indtryk på mig. Den har 3,5 meter tykke vægge, et kæmpe rum i midten med kapacitet til en kæmpe kanon, som ville kunne skyde 55 km. Heldigvis nåede de aldrig at få den helt ind i bunkeren før 2 verdenskrig var ovre, den strandede ved Guldager St.

BONUS INFO: Mens vi sad omkring bordet til aften, fortæller vi om kanonen som strandede i Guldager St. by. Her siger min farmor så, som har boet på kroen lige ved stationen, at hun kan huske netop denne kanon. Hun var en lille pige dengang. Hoppede rundt og legede omkring den. Kanonen var placeret der i længere tid, før den blev placeret et sted i Nordjylland. Det giver en historie som denne lidt mere kant. Det gør det hele lidt mere virkeligt. At min farmor har boet side og side med sådan en kæmpe! Nu gør det endnu mere indtryk på mig.

Vestkysten kan være barsk, det fortæller historierne, men også ses på landskabet.
Dødemandsbjerget var et sted hvor fiskere, som var døde på åbent hav, blev begravet. Og en storm udslettede beboerne i Sønderside. Det var ifølge en præst en straf, da Sønderside var hjemsted for ludere, smuglere og hekse.

Jeg tror aldrig jeg har set så meget rav. En model af Sydneys operahus bygget af rav, wow det er smukt! Betydningen af rav og dens værdi har aldrig været noget jeg selv har tænkt mere om. At rav har været så eftertragtet og stadig er. Samt at insekter som blev fanget i harpiksen er lige så intakte, som den dag de endte der.
En hær af beton, som blev brugt under krigen. Samt de mange historier om mennesker under krigen, samt efter. Jeg nåede aldrig rigtigt at dykke ned i historierne, da jeg allerede syns at jeg har hørt mange historier. Så det vil jeg gemme til næste gang jeg kommer forbi Tirpitz.

Med en guide i hånden og en WIFI forbindelse til de mange historier, så kan man bruge adskillige timer på museet. Til fordybelse og læring, men også til forundring over, hvordan omstændighederne skrifter gennem tiden. Alle udstillingens elementer har en historie bag sig.
Gå ikke glip af den smukke video af vesterhavets krafter og glæder gennem tiden. Siddende i en båd og nyde forestillingen.

Tirpitz museum

Caféen
God kvalitet, med nærområdet og økologi i højsædet.
Der er mad til enhver smag. Alt fra salater og sandwicher til smørstegt rødspættefilet, nødblus og selvfølgelig smuglerkroens favorit. Hvis vejret havde været til en picnic, var dette bestemt blevet bestilt.
Det smages tydeligt at der er kvalitet i maden og hvis der var plads til mere, så havde dagens kage bestemt også blevet spist! For jeg kan ikke løbe fra min kærlighed til kager.

Det var ved at være alt for længe siden jeg havde fået fiskefilet, så jeg nød mine smørstegte rødspættefileter med de lækreste hjemmelavede pomfritter. Dertil en rabarber sodavand, økologisk fra Ribe, selvfølgelig.

Anbefalet
Tirpitz er bestemt et besøg værd! At man selv kan gå rundt og vælge hvor lidt eller hvor meget information man vil have, er en fed måde at gøre det på. For mig er det nemmere at lære ved selv at vælge hvad jeg vil lytte til, og det er nemmere end at læse lange historier.
Der er tanke på detaljerne. Både arkitektonisk, men også måden hvorpå tingene er sat op og udstillet. At der er små eksperimenter og gode historier iblandt. Og glem ikke at kigge op, når du kigger på rav, det er smukt.

Jeg skal bestemt forbi igen. Næste gang må der dog gerne være lidt bedre vejr end idag, da jeg gerne vil opleve naturen omkring. Vi kunne dog stadig være gået omkring, for vesterhavet er charmerende både på de solrige dage, men bestemt også på de mere grå. Samt gå på taget af bygningerne, som er græsbelagte.

Ingen kommentarer endnu

Be brave og kommenter som den første! Jeg vil ELSKE at læse, hvad du har på hjertet ♡

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

At rejse er at leve.